Entre els mesos d’octubre de 2023 i juliol de 2024, s’han dut a terme sis tallers d’art i natura a Sant Joan de les Abadesses, que han resultat ser una experiència molt enriquidora i inspiradora per als participants. Aquests tallers han servit per fusionar l’art i l’entorn natural del poble, descobrint noves tècniques artístiques i sostenibles, i posant en valor el patrimoni històric i els espais verds locals.

A més de ser un espai de creació artística, aquestes activitats han esdevingut un lloc de calma i benestar. La connexió entre l’art i la natura ha permès als participants gaudir d’una experiència col·lectiva on el benestar emocional i la salut comunitària han estat elements centrals. A través d’aquestes trobades, s’ha creat un ambient tranquil, on les persones han pogut expressar-se creativament al mateix temps que milloraven el seu benestar mental, reforçant vincles amb l’entorn i entre elles.

Durant els tallers, els participants han tingut l’oportunitat d’explorar diferents tècniques artístiques amb un fort component de connexió amb la natura. Algunes de les tècniques utilitzades han estat els retallables inspirats en l’obra de Matisse, el frottage, o l’estampació a través de plantilles. Els elements de la natura, com les formes i els colors de la flora i fauna locals, han estat una font d’inspiració constant per crear obres úniques i significatives. A més, alguns participants han creat plantilles inspirades en elements històrics del poble, com el Monestir de Sant Joan o l’Església de Sant Pol, que han utilitzat per fer estampacions.

Un dels aspectes més destacats ha estat la incorporació de materials naturals i sostenibles per a les creacions artístiques. S’han utilitzat pigments naturals com la cúrcuma, el pebre vermell i la nogalina, així com tècniques com el pirogravat sobre fusta i la pintura amb foc i aigua. Aquest enfocament ha permès als participants explorar alternatives més respectuoses amb el medi ambient, alhora que potenciaven la seva creativitat. Els temes escollits en els tallers han girat al voltant de la fauna i flora del poble, així com la figura de la dona com a motor de vida a Sant Joan de les Abadesses.

A més dels espais interiors, els participants han descobert altres zones verdes urbanes del municipi on han pogut realitzar part de les activitats a l’aire lliure, afegint un component comunitari i de redescobriment del poble.

Aquests tallers han tingut un gran èxit gràcies a la col·laboració de diferents entitats i institucions. L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha ajudat a difondre les activitats, així com el mitjà local La Veu i la Ràdio Sant Joan. També ha estat clau el suport del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, que ha cedit el seu espai del Molí Petit per a la realització d’alguns tallers, així com la col·laboració de Dipsalut, que ha donat suport al projecte.

Com a resultat, s’ha creat el col·lectiu Desperta Art i Natura a la vila, donant continuïtat a aquestes iniciatives creatives i naturals que han contribuït a la cohesió comunitària i a la valorització del patrimoni cultural i natural de Sant Joan de les Abadesses. Una iniciativa que ha transformat espais, persones i la manera com vivim l’art i la natura en aquesta vila, tot oferint un espai de pau i benestar per a la comunitat.