Tallers d’Art i Natura a Sant Joan de les Abadesses: un èxit creatiu i comunitari
A més de ser un espai de creació artística, aquestes activitats han esdevingut un lloc de calma i benestar. La connexió entre l’art i la natura ha permès als participants gaudir d’una experiència col·lectiva on el benestar emocional i la salut comunitària han estat elements centrals. A través d’aquestes trobades, s’ha creat un ambient tranquil, on les persones han pogut expressar-se creativament al mateix temps que milloraven el seu benestar mental, reforçant vincles amb l’entorn i entre elles. Els temes escollits en les trobades han girat al voltant de la fauna i flora del poble, així com la figura de la dona com a motor de vida a Sant Joan de les Abadesses.
Durant els tallers, els participants han tingut l’oportunitat d’explorar diferents tècniques artístiques amb un fort component de connexió amb la natura. Algunes de les tècniques utilitzades han estat els retallables inspirats en l’obra de Matisse, el frottage, o l’estampació a través de plantilles. Els elements de la natura, com les formes i els colors de la flora i fauna locals, han estat una font d’inspiració constant per crear obres úniques i significatives. A més, alguns participants han creat plantilles inspirades en elements històrics del poble, com el Monestir de Sant Joan o l’Església de Sant Pol, que han utilitzat per fer estampacions.
Un dels aspectes més destacats ha estat l’inici de trobades amb l’ecofeminisme com a eix central, que ha reflexionat a través de l’art sobre les dones a Sant Joan al llarg de la història, i la seva relació amb el riu Ter. Aquestes trobades artístiques han derivat en una obra participant de l’itinerari Kminart 2024 al poble. En aquesta creació hi ha la incorporació de materials naturals i sostenibles per a les creacions artístiques. S’han utilitzat pigments naturals com la cúrcuma, el pebre vermell i la nogalina, així com tècniques com el pirogravat sobre fusta i la pintura amb foc i aigua. Aquest enfocament ha permès als participants explorar alternatives més respectuoses amb el medi ambient, alhora que potenciaven la seva creativitat.
A més dels espais interiors, els participants han descobert altres zones verdes urbanes del municipi on han pogut realitzar part de les activitats a l’aire lliure, afegint un component comunitari i de redescobriment del poble.
Aquests tallers han tingut un gran èxit gràcies a la col·laboració de diferents entitats i institucions. L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha ajudat a difondre les activitats, així com el mitjà local La Veu i la Ràdio Sant Joan. També ha estat clau el suport del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, que ha cedit el seu espai del Molí Petit per a la realització d’alguns tallers.
Com a resultat, s’ha creat el col·lectiu Desperta Art i Natura a la vila, donant continuïtat a aquestes iniciatives creatives i naturals que han contribuït a la cohesió comunitària i a donar visibilitat a les dones del poble i a valorar el patrimoni cultural i natural de Sant Joan de les Abadesses. Una iniciativa que ha transformat espais, persones i la manera com vivim l’art i la natura en aquesta vila, tot oferint un espai de pau i benestar per a la comunitat.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!