ES DESENVOLUPEN QUATRE TROBADES PRÀCTIQUES EN EL MARC DE LA FORMACIÓ INTENSIVA ‘DESPERTA I ACCIÓ’

Després de les sessions teòriques que van tenir lloc els dies 27 i 28 de setembre, les participants del curs intensiu ‘Desperta i acció’ han pogut implicar-se, aquests dies, en el desenvolupament de diverses trobades pràctiques que han tingut lloc en diferents espais verds autogestionats de Barcelona.

Durant aquestes trobades, que han tingut lloc els dies els dies 3, 8, 10 i 15 d’octubre, s’ha posat en pràctica la metodologia ‘Desperta, art i natura’, i s’han generat espais de reflexió compartida sobre temes com la connexió amb la natura, el benestar emocional que proporciona aquest apropament a l’entorn natural, la sostenibilitat ambiental, la importància de la col·lectivitat, etc.

DESCOBERTA D’ESPAIS I DINÀMIQUES

La primera sessió pràctica va tenir lloc dijous 3 d’octubre, de 17.30 a 19.30 h, a l’Aula Ambiental de la Sagrada Família. En aquest espai es va presentar a les participants de la formació ‘Desperta i acció’ la tècnica de dibuixar amb tisores de Matisse, i es va convidar al grup a voltar pels jardins de la Sagrada Família cercant inspiració per crear una obra col·lectiva. Fruit d’aquesta experiència, va sorgir un collage que es va cedir a l’espai de l’Aula Ambiental, com una mostra del retorn a la comunitat en el qual es basa, en part, la metodologia ‘Desperta, art i natura’.

La segona trobada pràctica va tenir lloc dimarts 8 d’octubre, a la mateixa hora, a l’Espai Benet Corner, un jardí comunitari gestionat per la Fundació Comtal i situat al Born, a les proximitats de l’Arc de Triomf. En aquesta segona sessió el grup va aprofundir en el concepte de la ceguera vegetal, que descriu la incapacitat de les persones per interessar-se i reconèixer certes plantes. A partir d’aquest terme, es van intervenir peces de ceràmica amb diverses tècniques com pintura, decoupage, etc.

La tercera trobada, dijous 10 d’octubre a la tarda, va desenvolupar-se a l’espai verd de la Fundació Kãlida, situada sobre l’Hospital de Sant Pau. A partir d’una aproximació sensorial als elements naturals de l’entorn, les participants van haver d’il·lustrar diversos conceptes jugant amb les tipografies i utilitzant tints i elements naturals. Finalment, aquestes creacions individuals van permetre al grup crear una poesia visual generada de manera col·lectiva, reforçant la idea del treball en equip.

La quarta i última sessió pràctica va tenir lloc a l’Hort de la Ferroviària, situat al barri de la Sagrera i impulsat per l’Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera. En aquest espai, cada persona va haver de cercar la seva connexió amb l’entorn natural i molt especialment amb la terra. A continuació, la sessió es va desplaçar a una aula propera, on es va treballar amb fang com a mitjà d’expressió. La sessió va finalitzar amb la creació d’una obra d’art efímera, que va permetre obrir la reflexió sobre la impermanència i el pas del temps.

REFLEXIÓ I APRENENTATGES

Aquests quatre entorns, ben diferents, van donar com a resultat quatre experiències molt enriquidores per a les participants de la formació ‘Desperta i acció’. Aquestes trobades pràctiques, a més, van complementar la formació teòrica rebuda anteriorment, ja que el grup va poder conèixer i experimentar amb diverses tècniques artístiques, alhora que va entendre el funcionament d’un grup autogestionat basat en la metodologia ‘Desperta, art i natura’, com els que s’hauran d’impulsar a partir d’ara en la tercera fase de la formació.

Aquest projecte es porta a terme amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona durant l’any 2024.

L’associació animal latitude és entitat adherida al CNEA, i participa activament en l’àmbit de l’educació ambiental. És membre de la SCEA (Societat Catalana de l’Educació Ambiental), de la XCN (Xarxa per a la Conservació de la Natura), membre de la Taula Salut i Natura (i taula sectorial infantojuvenil), la Xarxa Barcelona+Sostenible i part del grup motor del Mapa Barcelona+Sostenible i del Grup de Treball Verd i Biodiversitat. Per altra banda. Col·labora amb l’ISGlobal en el projecte RECETAS, i porta a terme accions treballant en xarxa amb altres entitats i professionals.