FINALITZEM LES SESSIONS TEÒRIQUES DEL CURS INTENSIU ‘DESPERTA I ACCIÓ’

La setmana passada, tancant el mes de setembre, vam finalitzar la formació teòrica del programa “Desperta i Acció”, un curs intensiu dissenyat amb la voluntat de d’impulsar i dinamitzar projectes comunitaris, d’educació i sensibilització mediambiental basats en el trinomi ‘salut, art i natura’, mitjançant disciplines artístiques, en espais verds de Barcelona.

Aquesta formació es va dividir en dues sessions: la primera va tenir lloc divendres 27 de setembre al Jardí del Silenci, i la segona l’endemà, dissabte 28 de setembre, a l’Aula Ambiental Bosc Turull.

PRESENTACIÓ I CONEIXENÇA

Durant la sessió inicial del 27 de setembre es va donar la benvinguda a totes les participants i es va treballar la cohesió de grup amb diverses dinàmiques participatives. A més, Irene Cervera Buisán va presentar amb profunditat el projecte ‘Desperta, art i natura’ en el qual s’emmarca aquest curs, basat en una metodologia, que combina l’art, la salut i la sensibilització ambiental. El Jardí del Silenci, l’espai que acollia aquesta sessió, va ser molt propici per aquesta presentació inicial, ja que és el mateix espai on l’abril de 2023 es va gestar el primer grup autogestionat a Barcelona que aplica aquesta metodologia.

A continuació, la Marina Miró i en Sergi García, de l’entitat Galanthus Natura, ens van fer una xerrada sobre la biodiversitat urbana present a la ciutat, amb diversos exemples del mateix jardí, com la bassa i l’hotel d’insectes, i casos pràctics recollits per en Sergi durant els seus anys d’experiència com a responsable de projectes en aquest àmbit. La seva intervenció va servir, per exemple, per explicar com es poden recollir mostres d’espècies vegetals sense malmetre les plantes, com s’haurien de tractar plomes o altres elements d’origen animal recollits per ser incorporats en projectes artístics, etc.

La jornada va finalitzar amb una síntesi dels elements clau del projecte ‘Desperta, art i natura’, i presentant breument el conjunt de la formació i les sessions posteriors.

APROFUNDIMENT I EXPERIÈNCIA

L’endemà, dissabte 28 de setembre, el grup es va tornar a reunir a l’Aula Ambiental Bosc Turull, per una jornada intensiva de 8 h de durada. En aquest segon dia, es van impartir diversos tallers, dissenyats amb un enfocament més pràctic.

En primer lloc, Xavi Campos, educador social i gerent del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, va oferir una xerrada en la qual va presentar els principals elements a tenir en compte en la facilitació i dinamització de grups, amb una intervenció en la qual va utilitzar multitud d’exemples de casos reals que ha viscut durant la seva trajectòria professional.

A continuació, la infermera i ambientòloga Montse Masó, investigadora del grup de recerca MO3 de la Universitat de Vic, va centrar-se en la interrelació que uneix el binomi salut i natura, amb una explicació teòrica que va complementar amb diversos exercicis pràctics desenvolupats a la part exterior de l’aula ambiental, a la bassa, al bosc i un espai destinat a horts.

Finalment, el matí es va tancar amb una presentació del que serà la part pràctica del curs ‘Desperta i acció’, que consistirà en el desenvolupament de diverses sessions de caire pràctic i en l’impuls de nous espais i grups autogestionats basats en la metodologia ‘Desperta, art i natura’ en els propers mesos.

La sessió de la tarda va consistir en una primera xerrada enfocada en reflexionar sobre la importància de la comunicació interna i externa en diversos tipus d’organitzacions i, molt especialment, en grups autogestionats, i en presentar la capacitat transformadora de la cultura. Les dues xerrades van ser dirigides per Clara Gassiot, professional amb 15 anys d’experiència en comunicació estratègica i gestió cultural.

Finalment, la jornada es va cloure amb la definició dels futurs grups del Desperta, i amb una dinàmica de caire pràctic, dirigida per la il·lustradora Aurora Portillo que, novament, va aprofitar l’entorn que ofereix l’Aula Ambiental.

A més, durant tot el dia es van realitzar diversos tastets d’art i natura, donant a conèixer tècniques que s’han aplicat en els grups del projecte ‘Desperta, art i natura’, tant a la ciutat de Barcelona com a Sant Joan de les Abadesses.

Aquest projecte es port a terme amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona durant l’any 2024.

L’associació animal latitude és entitat adherida al CNEA, i participa activament en l’àmbit de l’educació ambiental. És membre de la SCEA (Societat Catalana de l’Educació Ambiental), de la XCN (Xarxa per a la Conservació de la Natura), membre de la Taula Salut i Natura (i taula sectorial infantojuvenil), la Xarxa Barcelona+Sostenible i part del grup motor del Mapa Barcelona+Sostenible i del Grup de Treball Verd i Biodiversitat. Per altra banda. Col·labora amb l’ISGlobal en el projecte RECETAS, i porta a terme accions treballant en xarxa amb altres entitats i professionals.